Galați, Str. Brăilei, nr. 153 cam. 13
în incinta Palatului Justiției
 

Educație juridică în școli și licee, realizată de avocații gălățeni

Începând cu anul 2020, conducerea Baroului Galați și-a propus, printre alte obiective, și ca implicarea membrilor săi, a avocaților, în viața comunității locale să fie mult mai pregnantă, fiind astfel inițiate o serie de proiecte care să vină în întâmpinarea diferitelor nevoi și probleme cu care se confruntă galațenii.

Una dintre direcțiile de acțiune stabilite s-a axat și pe domeniul educației, plecând de la ideea că, la fel cum mulți dintre noi pot opera un calculator sau un smartphone, deși nu am urmat facultatea de informatică, tot astfel și tinerii elevi ar trebui să dețină abilități de evaluare și înțelegere mai facilă a noțiunilor juridice de bază, fără a urma facultatea de drept.

În acest sens, în luna martie 2021, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Galați și Facultatea de Drept din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, Baroul Galați a semnat un protocol de colaborare având ca scop promovarea educației juridice în școli și licee, prin facilitarea accesului elevilor la cunostințe elementare de drept.

Proiectul s-a dorit a fi unul de educație juridică non-formală prin care, în principal, elevii de gimnaziu și de liceu să afle direct la de la avocați, un minim de informații despre noțiunile juridice de bază, precum și despre faptele și comportamentele de natură infracțională cu care aceștia s-ar putea întâlni în viața de zi cu zi.

p4-0

Ulterior, a fost demarat proiectul „Fii avocat în școala ta!” fiind organizat de UNBR împreună cu barourile județene, aproximativ 50 de avocați din cadrul Baroului Galați dedicându-se bunei implementare a acestuia, rezultatele fiind, credem noi, extrem de încurajatoare.

Scopul principal al proiectului „Fii avocat în școala ta!” este acela de a sprijini tinerii, pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor. Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societății. Aceste valori democratice – egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile și opiniile celorlalți – sunt intrinsec legate de lege.

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect care își propune, de asemenea, să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort, pentru ca ei să-și pună întrebări. Ne-am dorit să le transmitem acestora faptul că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea si reversuri uneori fatale, fiind astfel esențiale conștientizarea și responsabilizarea tinerilor.

Baroul Galați, în colaborare cu Judecătoria Galați, Curtea de Apel Galați și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, a organizat procese simulate într-o sală de judecată, în care rolul principal l-au jucat elevii de la colegiile și liceele gălățene.

Elevii – părți din proces, s-au pregătit alături de mentorii lor – judecători, procurori, avocații, demonstrând că sunt implicați, curioși, dornici să afle adevărul într-o speță creată special pentru această ocazie, care a adus în discuție probleme reale, actuale ale tinerilor!

Conducerile școlilor si liceelor participante la proiect, coordonatorii desemnați în cadrul unităților de învățământ, precum și diriginții au manifestat multă bună-voință, deschidere și chiar dorința ca educația juridică să fie predată elevilor în mod permanent.

Proces simulat 1: https://vimeo.com/808739202/d448a0715c?share=copy
Proces simulat 2: https://kinelink.ro/Proces/Proces%20simulat%20v2.html

Promo 1: https://vimeo.com/826434144/7117bffb9c?share=copy
Promo 2: https://vimeo.com/826434078/d90be4b81a?share=copy
Promo 3: https://vimeo.com/826434109/7688350bb9?share=copy

Galerie Poze